//

contact-icon-small

english

ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Εργοστάσιο κλώνων στην Κίνα είναι έτοιμο να κλωνοποιήσει και ανθρώπους

Από τα μοσχάρια, στα μωρά θα μπορούσε να περάσει το υπερ-εργαστήριο που κατασκευάζεται στην πόλη Τιεντζίν

human_clones, κλωνοποίηση ανθρώπων, κλωνοποίηση, Τιεντζίν, Κίνα

Η εταιρεία που κατασκευάζει στην Κίνα το πρώτο εργοστάσιο κλωνοποίησης ζώων σε βιομηχανική κλίμακα, δηλώνει πως είναι έτοιμη και πρόθυμη να κλωνοποιήσει και ανθρώπους, αρκεί να καμφθεί η αντίδραση της κοινής γνώμης.

«Η τεχνολογία ήδη υπάρχει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σου Σιαοτσούν, διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής Boyalife, η οποία συνεργάζεται στο εργοστάσιο κλώνων με τη νοτιοκορεατική Sooam Biotech.

«Εφόσον [η κλωνοποίηση ανθρώπων] επιτραπεί, δεν νομίζω ότι υπάρχουν εταιρείες με καλύτερη τεχνολογία από την Boyalife» υποστήριξε.

Διευκρίνισε πάντως ότι η εταιρεία του δεν δραστηριοποιείται σήμερα στην κλωνοποίηση ανθρώπων και είναι αναγκασμένη να κρατά στάση «αυτοσυγκράτησης» για το φόβο αντιδράσεων.

Σε επτά μήνες αρχίζει η παραγωγή

Εντός των επόμενων επτά μηνών, το γιγάντιο εργαστήριο κλωνοποίησης που κατασκευάζεται στην παράκτια πόλη του Τιεντζίν θα αρχίσει την παραγωγή κλωνοποιημένων εμβρύων μοσχαριού, με την προοπτική να φτάσει το ένα εκατομμύριο κλώνους αγελάδας ανά έτος μέχρι το 2020.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν επίσης να «αντιγράφουν» άλογα ιπποδρομιών καθώς και σκύλους για την αστυνομία και για ιδιώτες.

Η Boyalife συνεργάζεται ήδη με την Sooam και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών για την κλωνοποίηση πρωτευόντων θηλαστικών που προορίζονται για βιοϊατρικές έρευνες. Δυνητικά, αυτό θα έφερνε την κοινοπραξία πιο κοντά στη δυνατότητα να κλωνοποιεί και ανθρώπους.

Ο Σου, ο οποίος σπούδασε στις ΗΠΑ και τον Καναδά και έχει μεταξύ άλλων εργαστεί για τη φαρμακοβιομηχανία Phizer, παραδέχεται ότι η αναπαραγωγική κλωνοποίηση ανθρώπων έρχεται σήμερα σε αντίθεση με τις κοινωνικές αξίες, ακόμα και στην Κίνα όπου οι αντιδράσεις στις γενετικές και βιοτεχνολογικές καινοτομίες είναι γενικά πιο περιορισμένες από ό,τι στη Δύση. Επισήμανε όμως ότι οι κοινωνικές αξίες μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον, όπως συμβαίνει σήμερα με την ομοφυλοφιλία, και οι υποψήφιοι γονείς μπορεί μια μέρα να απαιτούν περισσότερες επιλογές αναπαραγωγής.

«Δυστυχώς σήμερα ο μόνος τρόπος να τεκνοποιήσει κανείς είναι να κάνει παιδιά που είναι κατά το ήμισυ η μαμά και κατά το ήμισυ ο μπαμπάς» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ίσως στο μέλλον να έχουμε τρεις επιλογές αντί για μία: να κάνεις παιδιά 50-50, ή να έχεις 100% τα γονίδια του μπαμπά ή 100% τα γονίδια της μαμάς. Αυτό είναι απλά μια επιλογή» είπε.

Παρουσιάζοντας την τεχνολογία κλωνοποίησης ως ασφαλιστική δικλείδα για την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, το εργοστάσιο του Τιεντζίν θα φιλοξενεί τράπεζα γενετικού υλικού από απειλούμενα είδη ζώων.

Η νοτιοκορεατική Sooam έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για την κλωνοποίηση των μαμούθ από βιολογικό υλικό που διατηρήθηκε κατεψυγμένο στο υπέδαφος της Σιβηρίας.

Ακόμα, η Sooam προσφέρει υπηρεσία κλωνοποίησης για νεκρούς κατοικίδιους σκύλους, με τα «αντίγραφα» να λέγεται ότι τιμώνται γύρω στα 100.000 δολάρια.

239dd4f16bfa23edb60c80470e382de8, κλωνοποίηση κατοικίδιων,

Σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και ο Χουάνγκ Γου-σουκ, ο έκπτωτος γενετιστής που δημιούργησε τον πρώτο κλώνο σκύλου

Διευθυντής της Sooam είναι ο διαβόητος γενετιστής Χουάνγκ Γου-σουκ, ο οποίος ισχυρίστηκε το 2004 ότι κατάφερε για πρώτη φορά να κλωνοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα. Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για απάτη και ο Χουάνγκ καταδικάστηκε για παραβίαση της νομοθεσίας βιοηθικής και υπεξαίρεση ερευνητικών κονδυλίων. Επέστρεψε όμως στην επικαιρότητα το 2005 όταν παρουσίασε τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο.

Ηθικά εμπόδια

Νωρίτερα φέτος, ο Χουάνγκ δήλωσε στη νοτιοκορεατική εφημερίδα Dong-A Ilbo ότι η εταιρεία του θα δραστηριοποιούνταν στην Κίνα «επειδή ο νοτιοκορεατικός νόμος περί Βιοηθικής απαγορεύει τη χρήση ανθρώπινων ωαρίων».

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις στην Κίνα για την περίπτωση που περάσουμε στη φάση της εφαρμογής της τεχνολογίας στον ανθρώπινο οργανισμό» είχε πει τότε.

Για την ώρα, η εταιρεία του θα περιοριστεί στην κλωνοποίηση μοσχαριών ανώτερης ποιότητας. «Όλα τα τρόφιμα στα σουπερμάρκετ έχουν τέλεια εμφάνιση […] Στην περίπτωση των ζώων, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να πετύχουμε στο παρελθόν».

«Θυμηθείτε ότι πρόκειται για τρόφιμα. Θέλουμε να είναι ομοιόμορφα, πολύ σταθερά και πολύ καλής ποιότητας» είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) έχει κρίνει ήδη από το 2008 ότι τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, καθώς δεν έχουν καμία διαφορά από τα συμβατικά όσον αφορά τη σύσταση. Το ίδιο έχει αποφανθεί και η αμερικανική Υπηρεσία και Φαρμάκων (FDA).

Στην Ευρώπη δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση για τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα, και η Κομισιόν έχει διευκρινίσει ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από απόγονους κλώνων μπορούν να πωλούνται χωρίς προέγκριση, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας. Αυτό έχει ήδη συμβεί στη Βρετανία.

Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τον Σεπτέμβριο την πλήρη απαγόρευση των τροφίμων από κλώνους. Οι εισηγητές της πρότασης επικαλούνται κυρίως ανησυχίες για τα ίδια τα ζώα, δεδομένου ότι το ποσοστό θνησιμότητας των κλώνων είναι πολύ μεγάλο.

Πηγή

 

Similar posts

Κανένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε μας στο Youtube