//

contact-icon-small

english

ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Πίσω από τη μάσκα του “καλού παιδιού” κρύβονται πολλά προσωπεία

English Translation of this article

Γράφει η Κέλλυ Παλαντζίδου

Εντρυφώντας στο βιβλίο «Αντέχεις την Αλήθεια; Το Χρονικό της Αιχμαλωσίας», ανασύρθηκαν από μέσα μου σκέψεις, προβληματισμοί, επιγνώσεις και αυτή η ακλόνητη αίσθηση του: Έτσι είναι!

Στην διαδικασία της Αυτογνωσίας ερχόμαστε σε επαφή με τις μάσκες που μας καλύπτουν.
Μια από τις πολλές μάσκες που φοράμε στην θνητή μας διαβίωση λοιπόν είναι και η μάσκα του «καλού παιδιού», του άξιου μαχητή (σε οποιονδήποτε τομέα επιζητάμε την επιβεβαίωση), του αξιέπαινου!

Πίσω από αυτήν κρύβονται πολλά προσωπεία!
Ο καθένας μας μπορεί πολύ εύκολα να τα αναγνωρίσει αν δει μέσα του με ειλικρίνεια και χωρίς «φόβο και πάθος».

Ένα από αυτά είναι το Προσωπείο του Επιτυχημένου ανθρώπου, αυτού που μια ζωή αναζητάει τα επιτεύγματα, την υλική αποκατάσταση, να είναι το επίκεντρο στις συναθροίσεις κάθε είδους: οικογενειακές, κοινωνικές, φιλικές.

Μα είναι όμως και ο «πνευματικά» επιτυχημένος…. Η μάσκα του εξελιγμένου πνευματικά ανθρώπου με την ιδιότητα και το δώρο του «λέγειν» που πηγάζει από το κατώτερο νοητικό πεδίο.

Αυτού επίσης που κατάφερε να γίνει διάσημος γκουρού σέρνοντας από πίσω του πλήθος ψυχών με την ακράδαντη πεποίθηση ότι τους οδηγεί στην σωτηρία ενώ το μόνο που κάνει είναι να τους ρίχνει στο στόμα του λύκου με τις φρούδες υποσχέσεις και τις επιδεικτικές του θεατρινίστικες δυνάμεις της 6ης αίσθησης!

Βλέποντας μέσα μου μπορώ να αναγνωρίσω αν στις διάφορες φάσεις της ζωής μου επιζήτησα την επιτυχία, την αναγνώριση;  Εξετάζω τα κίνητρα μου να δω από που υποκινούμαι.
Πίσω από όλο αυτό το σκηνικό δεν θα βρω τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο «Εγώ».

Ένα άλλο προσωπείο που πολύ μας εξυπηρετεί βάζοντας μας στον κύκλο των επιθυμητών, καλών, προσώπων είναι ο Πρόθυμος, ο Φιλότιμος, ο Ευγενικός, αυτός που πάντα τρέχει να βοηθήσει στην πρώτη ευκαιρία, και μέσα του ίσως γογγύζει από το βάρος της ευθύνης που ανέλαβε!

Φοράει και την ταμπέλα του Αλτρουισμού και μετά από κάποιο διάστημα έχοντας αναλώσει τις δυνάμεις του σε ενέργειες που δεν πήγαζαν από εσωτερική ανάγκη αλλά από υστεροβουλία και ανάγκη «αναγνώρισης και επαίνου»…. ζητάει πια την ανταμοιβή…. Και όταν δεν του έρχεται με την μορφή που επιθυμεί πέφτει στην αγανάκτηση και στον θυμό έως και την οργή!
Και πάλι εξετάζω τα κίνητρα μου. Κρύβεται το «εγώ» ύπουλα πίσω από αυτά;

Μια άλλη υπό-μάσκα του «Καλού» είναι και αυτού που Ψάχνει την Αγάπη!! Ο Διανοούμενος που ψάχνει και αναζητάει την Αγάπη και περιφέρεται στους διάφορους κύκλους με την ταμπέλα του Αναζητητή … Τι αναζητώ στ’ αλήθεια; Γιατί αναζητώ; Ποια είναι τα κίνητρα μου; Μήπως πίσω από αυτήν την αναζήτηση κρύβεται η επιθυμία να καλύψω συναισθηματικά κενά και ελλείψεις; Να βρω την συντροφιά που μου λείπει; Επομένως και πάλι να ξεδιψάσω το «εγώ» μου;

Ο «καλός» επίσης δεν θυμώνει και έτσι καλύπτει τον θυμό του πίσω από την υπο-μάσκα της καταπίεσης του θυμού του, αυτό που στην ψυχολογία ονομάζεται Παθητική Επιθετικότητα.
Τι σε εμποδίζει να φανερώσεις την δυσαρέσκεια και τον θυμό σου; Μήπως ο φόβος να μην χάσεις την αποδοχή και τον τίτλο του «ήρεμου» και «ανεκτικού»; Άρα άλλη μία τόνωση του εγωικού εαυτού.

Εξετάζοντας τα κίνητρα που με ωθούν σε δράσεις, αντιδράσεις, συμπεριφορές ανακαλύπτω τον μονόδρομο του Εγώ.

Όλες αυτές οι μάσκες στολίζουν το μεγαλύτερο προσωπείο με το οποίο ερχόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο: το Σώμα ή καλύτερα τα Σώματα που καλύπτουν την αληθινή μας φύση και τον Πραγματικό μας Εαυτό! Ταυτιζόμαστε με αυτά και ξεχνάμε την Ουσία μας.

«Ο Ιησούς είπε: Εκείνος που γνωρίζει τον κόσμο, ανακαλύπτει το κορμί. Αλλά για εκείνον που ανακαλύπτει το κορμί, ο κόσμος δεν είναι αντάξιός του». [ΚΑΤΑ ΘΩΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ]

Τα κοστούμια που φοράμε με την έλευση μας στο υλικό, εικονικό πεδίο μαρτυρούν από μόνα τους το θέατρο Σκιών που παίζουμε!!
Βγάζοντας τις μάσκες μια-μια και αναγνωρίζοντας την ψευδαισθητική φύση των κοστουμιών που μας επέβαλλαν οι δημιουργοί της φάρμας Γαίας, βρίσκουμε τον Πυρήνα του Είναι μας!

Για μια πλήρη, διεξοδική ανάλυση της πορείας της Αυτογνωσίας μπορεί να ανατρέξει κανείς στο Κεφάλαιο : ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ από το βιβλίο «Αντέχεις την Αλήθεια; Το Χρονικό της Αιχμαλωσίας» της Αγγελικής Αναγνώστου.

Similar posts

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Ακολουθήστε μας στο Youtube