Η κατάρα του Τουταγχαμών λέγεται ότι έχει στοιχίσει πάνω από 20 ζωές. Αντίθετα, η κατάρα του Neb-Senu ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από μια περιστασιακή ενόχληση για τους υπεύθυνους μουσείων.
Πριν από αρκετές ημέρες, το δέκα ιντσών αιγυπτιακό αγαλματίδιο άρχισε να περιστρέφεται σταδιακά πίσω από την κλειδωμένη γυάλινη βιτρίνα όπου βρίσκεται.
Εκείνοι που τους αρέσουν οι ιστορίες για τις στοιχειωμένες πυραμίδες και τις μούμιες, μπορούν να θεωρήσουν ως το πιο παράξενο μυστήριο της Αιγυπτιολογίας εδώ και δεκαετίες, την περιστροφή του αρχαίου αγαλματιδίου, ηλικίας 4.000 ετών, μια προσφορά στον θεό των νεκρών, Όσιρη.
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και του καθηγητή Brian Cox, έχουν μια πιο προσγειωμένη εξήγηση για την κίνηση του. Όποια όμως και αν είναι η λύση για το γρίφο, το σίγουρο είναι πως δεν θα μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών στο Μουσείο του Μάντσεστερ.
Η αργή μεταστροφή του αγαλματίδιου έχει καταγραφεί από μια κάμερα time-lapse, και ο υπεύθυνος Campbell Price, λέει πως πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει μια περισσότερο πνευματική εξήγηση για το θέμα.
«Παρατήρησα μία μέρα πως είχε γυρίσει», είπε. «Νόμιζα ότι ήταν περίεργο επειδή είναι μια αίθουσα για την οποία είμαι ο μόνος που έχει κλειδί. Έβαλα το αγαλματίδιο στη σωστή θέση, αλλά στη συνέχεια, την επόμενη μέρα είχε κινηθεί και πάλι.» Και εξήγησε πως το άγαλμα βρισκόταν στον αρχαίο τάφο μαζί με τη μούμια και πρόκειται για αφιέρωμα των οπαδών του Φαραώ. «Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν πως αν κάποιος “ενοχλήσει” την μούμια και τη μετακινήσει, τότε το άγαλμα μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτικό σκάφος για το πνεύμα και αποκτά ειδικές δυνάμεις με το πνεύμα του νεκρού Φαραώ να το ελέγχει».
Το άγαλμα, φτιαγμένο από κάποιον Neb-Senu περίπου 1800 π.Χ., δωρίθηκε στο μουσείο το 1933 και ήταν σε ακινησία όλα αυτά τα χρόνια.
Βίντεο καταγράφει την περιστροφή του προς τα αριστερά, κατά τη διάρκεια των τριών ημερών μέχρι που γυρίζει προς τα πίσω. Ακόμη πιο μυστηριωδώς, φαίνεται να περιστρέφεται μόνο κατά τις ώρες της ημέρας, και η περιστροφή του δεν ξεπερνά τις 180 μοίρες.
Μερικοί, όπως ο καθηγητής Brian Cox, υποστηρίζουν πως οι δονήσεις που προκαλούνται από τα βήματα των διερχόμενων επισκεπτών, κάνουν το αγαλματίδιο να στριφογυρίζει στο γυάλινο ράφι του.
Ο κ. Price όμως απαντά: «Ο Brian θεωρεί πως τα βήματα προκαλούν λεπτές δονήσεις που δημιουργούν τριβή ανάμεσα στις δύο επιφάνειες: την πέτρα του αγαλματίδιου και το γυαλί του ραφιού πάνω στο οποίο βρίσκεται το αγαλματίδιο και επιφέρουν την στροφή του αγαλματίδιου. Όμως αυτές στις επιφάνειες τις είχε και πριν μετακινηθεί, εδώ και 80 χρόνια! Επίσης γιατί δεν κάνει έναν τέλειο κύκλο περιστροφής, αλλά περιστρέφεται μόνο κατά 180ο? Θα ήταν υπέροχο αν κάποιος θα μπορούσε να λύσει το μυστήριο.»