//

contact-icon-small

english

ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Νέα Θεωρία Προτείνει Ότι Ζούμε σε μία Γιγαντιαία -Ανώτερης Διάστασης- Μαύρη Τρύπα

Μια ομάδα αστροφυσικών διατύπωσε μια θεωρία που προτείνει ότι ολόκληρο το σύμπαν μας βρίσκεται μέσα στον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας ανώτερης διάστασης.

Gabriele Veneziano: Το Σύμπαν μας είναι ένα μικρό κομμάτι στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, τρομακτικό αν το σκεφτεί κανείς.

 

Μια νέα έρευνα που έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια για τις μαύρες τρύπες, προτείνει κάποιες παράξενες, αλλά και εντυπωσιακές ιδέες. Η νεότερη θεωρία που προωθείται από ερευνητές, μπορεί να είναι και η πιο ‘τραβηγμένη’ πάνω σε αυτό το θέμα.

Μια ομάδα αστροφυσικών στο Πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά, διατύπωσε μια θεωρία που προτείνει ότι το σύμπαν μας υπάρχει μέσα στον ορίζοντα γεγονότων μιας γιγαντιαίας μαύρης τρύπας, ανώτερης διάστασης, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο πρωταρχικό σύμπαν.

Ίσως ακόμα πιο περίεργα, οι επιστήμονες λένε, ότι αυτή η ριζοσπαστική θέση/πρόταση είναι συνεπής με τις αστρονομικές και κοσμολογικές παρατηρήσεις και ότι θεωρητικά, μια τέτοια πραγματικότητα θα μπορούσε να πλησιάσει στην πολύ-αναμενόμενη θεωρία της «κβαντικής βαρύτητας».

Η ερευνητική ομάδα στο Waterloo χρησιμοποίησε νόμους από τη θεωρία των χορδών για να φανταστεί/θεωρήσει ένα κατώτερης-διάστασης σύμπαν αποκλεισμένο/παγιδευμένο μέσα στη μεμβράνη ενός υψηλότερης διάστασης σύμπαντος.

Ο επικεφαλής ερευνητής Robert Mann δήλωσε:

Αγγελική Αναγνώστου, Αντέχεις την Αλήθεια, το χρονικό της αιχμαλωσίας, το τελευταίο κάλεσμα,«Η βασική ιδέα ήταν ότι ίσως η ιδιομορφία του σύμπαντος είναι σαν την σημειακή ιδιομορφία στο κέντρο μιας μαύρης τρύπας. Η ιδέα ήταν από κάποια άποψη, παρακινημένη από την προσπάθεια ενοποίησης της έννοιας της ιδιομορφίας ή τι είναι έλλειψη πληρότητας στη γενική θεωρία της σχετικότητας μεταξύ των μαύρων οπών και στην κοσμολογία. Και έτσι ξεκίνησε η ιδέα ότι η Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) θα ήταν ανάλογη/αντίστοιχη με τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας, αλλά κάπως αντίστροφα».

Η έρευνα βασίστηκε στο προηγούμενο έργο του καθηγητή Niayesh Afshordi, παρόλο που δεν είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει εξετάσει τη δυνατότητα, η ιδιομορφία μιας μαύρης τρύπας να γεννά ένα σύμπαν.

Ο Nikodem Poplawski του Πανεπιστημίου του New Haven φαντάζεται τον σπόρο του σύμπαντος σαν τον σπόρο ενός φυτού – έναν πυρήνα θεμελιωδών πληροφοριών συμπιεσμένο μέσα σε ένα κέλυφος που τον προστατεύει από τον έξω κόσμο. Ο Poplawski λέει ότι αυτό είναι στην ουσία μια μαύρη τρύπα, ένα προστατευτικό κέλυφος γύρω από την ιδιομορφία μιας μαύρης τρύπας που καταστράφηκε από ακραίες παλιρροϊκές δυνάμεις που δημιουργούν ένα είδος μηχανισμού στρέψης.

Συμπιεσμένο αρκετά σφιχτά – όπως φαντάζονται οι επιστήμονες ότι ισχύει στη περίπτωση της ιδιομορφίας μιας μαύρης τρύπας, η οποία μπορεί να καταρρίψει τους γνωστούς νόμους της φυσικής. Η στρέψη μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο φορτισμένου ελατηρίου, όπως τα γνωστά παιχνίδια όπου μια κούκλα πάνω σε ένα συμπιεσμένο ελατήριο ξεπετιούνται όταν ανοίξει ένα κουτί. Η επακόλουθη “μεγάλη αναπήδηση” μπορεί να ήταν το δικό μας Big Bang, η οποία έλαβε χώρα μέσα στα υπολείμματα ενός πεντα-διάστατου αστέρα, που έχουν καταρρεύσει.

Ο Poplawski πρότεινε επίσης, ότι οι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να είναι πύλες που συνδέουν σύμπαντα. Κάθε μαύρη τρύπα, λέει, θα μπορούσε να είναι «μια πόρτα μονής κατεύθυνσης» προς ένα άλλο σύμπαν, ή ίσως και προς το πολυσύμπαν (multiverse).

Ανεξάρτητα από το αν αυτή η προκλητική θεωρία είναι αληθινή, οι επιστήμονες πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι οι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την κατανόηση πολλών από τα πιο ανησυχητικά μυστήρια του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένου του Big Bang, της διαστολής του σύμπαντος και της σκοτεινής ενέργειας. Οι φυσικοί πιστεύουν επίσης ότι οι μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της κβαντικής μηχανικής και της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Πηγή

Similar posts

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Ακολουθήστε μας στο Youtube