//

contact-icon-small

english

ΑΡΘΡΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Κατασκευή χρονομηχανής από τον Ronald Mallett

8a00d8341ca35253ef00e54f1fdb848833-800


Ο Ronald Mallett, φυσικός στο πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, πιστεύει ότι γνωρίζει τον τρόπο να κατασκευάσει μία χρονομηχανή· μια πραγματική συσκευή, που θα μπορεί να μεταφέρει κάποιον ή κάτι, από το μέλλον στο παρελθόν ή κι αντίστροφα.


Σε αντίθεση με παλαιότερους επιστήμονες που προσέγγιζαν την ιδέα της χρονομηχανής, ο 57 ετών καθηγητής, έχει επινοήσει μια μηχανή που θεωρεί ότι θα μπορούσε να μεταφέρει οτιδήποτε· από ένα άτομο έως έναν άνθρωπο, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.


“Δεν αστειεύομαι. Ελπίζω να λειτουργήσει ένα πρότυπο και να αρχίσω τα πειράματα άμεσα”, λέει ο Mallett, ο οποίος θα αναλύσει τις ιδέες του για τα χρονοταξίδια σε μία συνάντηση στο μουσείο επιστημών της Βοστώνης.

“Θα ήμουν λίγο αφελής εάν δεν παραδεχόμουν ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν εργαστεί πάνω σ’ αυτό το θέμα. Δεν εκτρέπομαι από τους ήδη γνωστούς και αποδεκτούς φυσικούς νόμους. Είναι η θεωρία της σχετικότητας του Einstein“.


Όμως ο Alan Guth, καθηγητής φυσικής στο MIT που έχει μελετήσει τη θεωρία των χρονομηχανών, λέει ότι δεν είναι βέβαιος εάν ακόμα και θεωρητικά είναι δυνατόν να ταξιδέψει κάποιος μέσα στο χρόνο, πολύ περισσότερο, τα χρονοταξίδια να γίνουν και πραγματικότητα και συμπληρώνει: “Σίγουρα όμως όχι κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων”.


Ένας άλλος φυσικός, ο Stanley Deser, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Brandeis, που πρόσφατα εξέδωσε μία εργασία με τίτλο “Time travel” λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι η φυσική, αλλά η δυνατότητα να γίνει το χρονοταξίδι.


“Είναι σαν να προσπαθούμε να συσσωρεύσουμε όλη την ύλη του σύμπαντος σε μία πολύ μικρή περιοχή” κι εύχεται στον Mallett, “Καλή τύχη”.


Μετά από 27 έτη στο πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, ο Mallett έχει την εμπιστοσύνη του προϊσταμένου του, William Stwalley, προέδρου του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου.


“Οι ιδέες του βεβαίως έχουν αξία. Σκέφτομαι ότι μερικές από τις ιδέες του είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και αποτελούν εφαρμογές της Γενικής Σχετικότητας”.


Το σχέδιο του Mallett δεν απαιτεί κάποιο είδος ελκήθρου. Το μέσο μεταφοράς στο βιβλίο του H.G. Wells, “The Time Machine” είναι να αγγίζει τα 88 μίλια ανά ώρα με ένα ιπτάμενο DeLorean, όπως στην ταινία “Back to the Future”. Η χρονομηχανή του, χρησιμοποιεί μονάχα ένα φωτεινό δακτύλιο.


Σύμφωνα με τη θεωρία της βαρύτητας του Einstein, κάθε τι που έχει μάζα ή ενέργεια,  παραμορφώνει το διάστημα και τον χρόνο γύρω από αυτό, όπως μια μπάλα μπόουλινγκ που πέφτει πάνω σε ένα τραμπολίνο. Ακτίνες λέιζερ που κινούνται με τον κατάλληλο τρόπο, επιβραδυνόμενες και μετέπειτα επιταχυνόμενες, μπορούν να χτυπήσουν στόχους και να προκαλέσουν ανάλογη παραμόρφωση δίνοντας θεωρητικά τη δυνατότητα μεταφοράς κάποιου διαμέσου του χρόνου, υποστηρίζει ο Mallett.

Ο τελευταίος και οι συνεργάτες από το Κοννέκτικατ σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μία συσκευή για να διαπιστώσουν εάν είναι δυνατόν να μεταφέρουν ένα υποατομικό σωματίδιο, πιθανώς ένα νετρόνιο, μέσα στο χρόνο.


Η ενέργεια από μια περιστρεφόμενη ακτίνα λέιζερ, θα παραμορφώσει το χώρο στο εσωτερικό ενός φωτεινού δακτυλίου, έτσι ώστε η βαρύτητα να αναγκάσει το νετρόνιο να περιστραφεί πλαγίως. Με ακόμη περισσότερη ενέργεια, ο Mallett θεωρεί ότι είναι δυνατόν να εμφανιστεί ένα δεύτερο νετρόνιο. Το δεύτερο αυτό νετρόνιο, θα είναι το πρώτο που έρχεται από το μέλλον.


Ο Mallett αντιλαμβάνεται ότι η μεταφορά ενός ανθρώπου μέσα στο χρόνο ίσως απαιτεί περισσότερη ενέργεια και ονομάζει αυτή τη δυσκολία ως “πρόβλημα εφαρμοσμένης μηχανικής”.

Εάν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί το φως για να σταλεί ένα νετρόνιο πίσω ή εμπρός στο χρόνο —μία διαδικασία που δεν απαιτεί τόσο πολύ ενέργεια όσο η μεταφορά ενός ανθρώπου—  ο Mallett θεωρεί, πως δεν θα ήταν αδύνατον κάποτε οι μηχανικοί να το κατορθώσουν.


Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της καριέρας του ο Mallett, κρατούσε μυστική την επιθυμία του για την πραγματοποίηση χρονοταξιδιών και πως αυτή ήταν η αιτία που τον ώθησε να γίνει φυσικός. Μόνο πριν από λίγα χρόνια άρχισε να εκφράζει την ιδέα της κατασκευής κάποιας χρονομηχανής.


Και τι θα συμβεί εάν προκύψουν κάποια παράδοξα; όπως ότι κάποιοι χρονοταξιδιώτες μπορεί να επιλέξουν να σκοτώσουν τους γονείς τους, ώστε ποτέ να μην γεννηθούν;


Ο Mallett εξηγεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, επειδή οι ταξιδιώτες θα ζουν σε ένα “παράλληλο σύμπαν”.


Και τι θα γίνει με την ηθική της ιστορίας που θα μεταβάλλεται;


“Θα υπάρχουν νόμοι που θα ελέγχουν τα χρονοταξίδια”, σημειώνει. “Κάθε τεχνολογία έχει και την κακή της πλευρά, αλλά νομίζω πως δεν υπάρχει τρόπος να την σταματήσουμε. Σαν είδη έχουμε αγγίξει και μελετήσει πολλά πράγματα από τότε που ζούσαμε σε σπηλιές. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε, για να επιτύχουμε μία καλύτερη πραγματικότητα. Σκέφτομαι πως μόνο θαρραλέα μπορούμε να πορευτούμε”.

 

Πηγή: tosimpanpouagapisa

Similar posts

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Ακολουθήστε μας στο Youtube