Μηχάνημα αναγνωρίζει τι σκέφτεστε.
Πρωτοποριακό πείραμα ανάγνωσης του μυαλού που αναδομεί τα πρόσωπα των ανθρώπων που σκέφτεστε, τα οποία ανιχνεύει από τη σκέψη μετά από τομογραφία του εγκεφάλου.

Εντοπισμός προσώπου: Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σαρωτές fMRI για να βρουν τα άτομα που έψαχναν από το μυαλό των συμμετεχόντων στο πείραμα.
Αυτή η μέθοδος μπορεί να ανακατασκευάσει το πρόσωπο που σκέπτεται κάποιος ―χρησιμοποιώντας σαρωτές fMRI― διαβάζοντας κυριολεκτικά το μυαλό του.
Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και από την αστυνομία για τον εντοπισμό εγκληματιών σαρώνοντας τους εγκεφάλους των μαρτύρων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας της γνωσιακής επιστήμης και νευροβιολογίας Marvin Chun του πανεπιστημίου του Yale, κατάφεραν να ανασκευάσουν εικόνες ανθρώπινων προσώπων από το μυαλό άλλων.
«Πρόκειται για μια μορφή ανάγνωσης του μυαλού» είπε ο Marvin Chun.
Ένας από τους φοιτητές του Chun, ο Alan S. Cowen, ήθελε να ξέρει αν ήταν δυνατόν να ανακατασκευάσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο από τα πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες μια σειρά από φωτογραφίες προσώπων (αριστερά) και κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους με ένα σαρωτή fMRI. H ανακατασκευή των εικόνων (δεξιά)
Σ’ όσους συμμετείχαν στο πείραμα, παρουσιάστηκαν μια σειρά από πρόσωπα, και οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναδημιουργήσουν τις εικόνες που αυτά τα άτομα έβλεπαν, με βάση την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Ο Marvin Chun δήλωσε, ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητικό εργαλείο στην μελέτη του τρόπου που τα αυτιστικά παιδιά ανταποκρίνονται στα πρόσωπα.
Η ερευνητική ομάδα είπε, πως εκτός από πρόσωπα, η μέθοδος αυτή μπορεί να διαβάσει την εικόνα μιας πόλης, ενός κτηρίου, ενός ζώου κλπ. Θα μπορούσε επίσης να ανακατασκευάσει όνειρα, αναμνήσεις, ακόμη και την φαντασία.